Nils Jacobsson

Grundare / Partner
0766-44 66 10 | nils@alvhem.com

Jag vet inte exakt varifrån mitt intresse för färg, form och design kommer ifrån. Kanske har jag ärvt det från min farmor Emma, som var minst sagt okonventionell kvinna.

Min farmor Emma föddes 1883 i Wien. Vid arton års ålder hade hon bestämt sig för att hon skulle läsa vidare på universitet. Vid den tidpunkten, runt förra sekelskiftet, var det långtifrån självklart att flickor från välbeställda familjer skulle få studera. Emmas far protesterade länge och till slut bestämde han att låta konsultera psykoanalytikern Sigmund Freud för att få stöd för sin åsikt. Efter ett kort möte med Emma kom Freud fram till att det nog var bäst låta Emma få igenom sin vilja! Ett antal år senare var hon färdig filosofie doktor och sedermera gift med min farfar som skulle bli landshövding i Göteborg & Bohuslän.

”Vår dröm var att göra något väldigt annorlunda inom en rätt konservativ bransch”

Som fru till landshövdingen blev Emma strax innan krigsutbrottet tillfrågad om hon kunde bidra till att hjälpa fattiga fiskare och stenhuggare i Bohuslän, som led svår nöd under denna tid. Kort därefter grundade Emma ett företag – Bohus Stickning, som började som nödhjälpsprojekt men som slutade lyxvarumärke. Företaget involverade hundratals fruar till fiskare och stensättare i Bohuslän. I början stickades det enklare plagg som till exempel vantar, men med tiden utvecklades tillverkningen till mer avancerade hemstickade klädesplagg, tillverkade av högsta kvalité. Emma övervakade och designade själv mönster och modeller till tröjor, cardigans mm. Hon tummade inte på kvalitén utan varje färdigt plagg betygssattes. På 50-talet slog företaget igenom internationellt och plaggen såldes i en rad olika länder. Bohus Stickning uppmärksammades av många dåtida celebriteter som Ingrid Bergman, prinsessan Grace Kelly av Monaco, sovjetfamiljen Chrustjev som alla bar på kläder från företaget.

Varför inleder jag då med att skriva om min farmor? Jo, kanske är det från Emma jag ärvt egenskaper som företagsamhet, envishet, attityd till kvalité och sist men inte minst en stark vilja att bryta mot det konventionella.

Min mäklarkarriär började redan 1997. Tidigt insåg jag hur stor betydelse bostadens skick har för en framgångsrik försäljning – både hur den är renoverad och inredd. Redan då lade jag stor vikt vid jag att hjälpa säljarna med tips och råd inför försäljningen. Från dag ett valde jag lägga enormt mycket tid och energi på varje enskild kund, för att kunna erbjuda en så bra service som möjligt, något som visat sig vara en av av förklaringarna till min och Alvhems framgång.

Efter tio framgångsrika år som anställd, valde jag säga upp mig från en av Göteborgs större mäklarföretag. En företagsidé hade vuxit fram under ett antal år och när chansen dök upp att förvärva en lämplig lokal i Linnéstaden, tvekade jag inte en sekund. Lokalen som då inhyste ett bageri var perfekt för affärsidén, nämligen att som första mäklarfirma sudda ut gränsen mellan mäkleri och inredning.

Det tog sex otroligt intensiva månader innan jag och mina härliga kollegor på Alvhem, kunde slå upp portarna. Månader fyllda med planering, rekrytering, renovering, framtagning av företagsprofil, kontakter med leverantörer och samarbetspartners och mycket annat. Invigningskvällen blev otroligt lyckad med över 200 gäster som minglade i butiken och åt av buffén. Lättnaden var givetvis enorm dagen efter. Vår dröm om att göra något väldigt annorlunda inom en rätt konservativ bransch hade äntligen infriats. Kontoret med all teknik var igång, hemsidan ”up and running” med ett antal lägenheter redan till salu (flera hade väntat med att sälja till vi var klara med allt förarbete) och vår charmiga butik välfylld med läcker och annorlunda inredning.

Nu drygt ett decennium senare känns det fantastiskt att se hur Alvhem har utvecklats. Från en liten, lokal aktör till att bli, vad många anser, en av de ledande till aktörerna inom branschen. Vi är störst i Göteborg – inom vår nisch – att endast sälja bostäder uppförda runt förra sekelskiftet. Vår butik i Lorensberg har aldrig varit så välfylld och attraktiv som nu, och och alltfler hittar dit för att få råd och hjälp av våra duktiga butikstjejer och för att förverkliga sina inredningsdrömmar. Våra vackra bilder och lägenheter når ut till tiotusentals som följer Alvhem i sociala medier. Och sist inte minst, våra kompetenta och erfarna mäklare fortsätter att leverera samma utmärka service till våra kunder.

Själv har jag efter många år i branschen valt att ta ett steg tillbaka. Min duktiga kollega Jim Wetterling har tagit över rodret, medan jag blir styrelseordförande för Alvhem. Min roll framöver blir att i samråd med VD och övrig styrelse staka ut hur de kommande 10 åren ska utvecklas. Ingen lätt uppgift men något jag verkligen fram emot.

När jag inte arbetar umgås jag med vänner, tränar en del, framför allt löpning. Dansar även ibland, då mest salsa och bachata, det är ett härligt sätt att röra på sig och träffa sköna människor. Att resa hamnar också högt upp på att-göra-listan under senare tid mest till Frankrike och helst till soliga Provence där jag och min sambo har ett litet town-house.

Som avrundning vill jag bara tillägga, att min farmor umgicks med den berömda arkitekten och designern Josef Frank även han österrikare, och vi växte upp i hem som präglades av hans många olika designmöbler. Klassiska möbler och mönster som jag uppskattar lika mycket än idag!

Hemma hos

Hemma hos Nils – livet på solsidan

Nils, en av Alvhems grundare, bor i en bostadsrätt på Linnégatans solsida, på den övre delen inte långt från...

Läs mer