Kastellgatan 7

Totalrenoverad sekelskiftestrea om hela 108 kvm belägen på vån 3 med hiss, två balkonger, fungerande kakelugn, rymligt smakfullt kök med matplats, vackra sekelskiftesdetaljer, klädkammare och stort badrum med dusch, badkar och tvättpelare. Brf med välskött hörnfastighet och bra hyresintäkter. Bredband ingår i avgiften.


Budgivare 1
6 500 000 kr
2018-01-16 18:30
Visa budhistorik

Kastellgatan 7

Bostadsrätt

3 + Kök

108kvm

5301 kr/mån

3 av 6 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

6 700 000 kr

Andelstal: 3.93% Lägenhetsnr: 6 Driftkostnader: 5000 kr/år varav El: 3500 kr / Försäkring: 1500 kr / Personer i hushåll: 2

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
På våning tre i tidsenligt renoverad sekelskiftesfastighet med hiss, ligger detta underbara hem om 108 nyligen uppmätta kvadrat. Lägenheten har tre luftiga och oerhört ljusa rum i fil, generös takhöjd och en mängd sekelskiftesdetaljer bevarade. Detta hem kan dessutom stoltsera med två balkonger varav en åt öst med förmiddagssol och en åt väst med kvällssol samt en fungerande kakelugn centralt placerad i lägenheten. Som om detta inte vore nog har nuvarande ägare låtit renovera hela lägenheten med hjälp av fackmän under 2013 då bland annat badrummet byggdes till och försågs med både dusch och badkar samt tvättpelare - inte helt vanligt i sekelskifteshus. Även köket renoverades i klassisk stil, samtliga golv rätades upp och består idag av ljus ask som löper genom rummen och samtliga väggar, tak och lister sågs över. Stämningen känns tidlös, stilren och rofylld. Föreningen är stabil och välskött med hyresintäkter om ca 20 % och en renoverad innergård med lekplats för de små. Morgonkaffet på balkongen i öst, middagen på balkongen i väst och däremellan ett fantastiskt hem att förälska sig i.

Själva fastigheten stod färdig 1907. På den tiden fanns nästan bara betesmark i omgivningarna. Även om det idag finns mer bebyggelse än då, så slås man av lugnet på denna gata. Med Skansbergets grönska i bakgrunden och kulturminnet Skansen Kronan som högsta topp, är det svårt att tro att man är mitt i en storstad. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör stämningen på dessa gator så oerhört gemytlig. Kanske är det den sköna blandningen av små udda butiker, surdegsbageriet Alvar & Ivar och de små gallerierna, som gör att det alltid är liv och rörelse på gatorna. Sedan en tid tillbaka finns här även Göteborgs första dumplingbar, Dubbel Dubbel. Redan klockan sju på morgonen slår 50-talsinspirerade Egg & Milk upp dörrarna och sedan strömmar gästerna till för att njuta av en amerikansk frukost på stående fot innan de tar spårvagnen till jobbet. När sedan kvällen kommer väljer många att avsluta dagen med ett glas vin och en god middag på en av Linnégatans alla restauranger. Några kvarter bort breder grönskan i Slottsskogen ut sig. Den omtyckta parken har använts till rekreation och motion i över hundra år och är ett mycket populärt tillhåll. Några minuter bort ligger vackra naturreservatet Änggårdsbergen med snirkliga promenadstigar som långsamt sträcker sig upp för berget och bjuder på en hänförande utsikt över Göteborg. Här finns även prisade Botaniska Trädgården som anses vara en av de ledande i världen. Packa picknickkorgen, bred ut en filt och njut av naturens vackra lugn.

Hall med klädkammare
+
Från både trapphuset och innergården nås den relativt nybyggda hissen som smidigt tar dig upp till tredje våningen. Hissen stannar vid varje halvplan men nås också från innergården i höjd med marken om man har barnvagn och går in via föreningens andra entré på Risåsgatan. En stor och luftig hall välkomnar med gott om plats för både avhängning och möblemang. I änden av hallen finns även en rymlig klädkammare för förvaring av stora jackor, resväskor, städutrustning mm. Samtliga väggar är bredspacklade och målade i vitt medan golvet består av mörkgrå klinker med underliggande golvvärme - både praktiskt och snyggt. Hallen fortsätter in i lägenheten och solen letar sig hit från både vardagsrummet, matsalen och köket. Klinkergolvet går över i breda plank av massiv ask och ett framtaget tegelparti ger en rustik och hemtrevlig känsla ihop med den annars sobra färgskalan.

Kök
+
Direkt till vänster i hallen ligger köket som är ovanligt ljust och rymligt för att inrymmas i en sekelskifteslägenhet. Köket helrenoverades under 2013 och försågs då med klassisk offwhite inredning som breder ut sig i två sektioner längs ena väggen. Överskåpen har inslag av vitrin vilket ger ett luftigt intryck. Arbetsytor i massiv ek bryter fint av mot ovansittande vitt kakel och den extra breda porslinsvasken ger ett gediget intryck. Köket är utrustat med induktionshäll, varmluftsugn, kolfilterfläkt, integrerad diskmaskin samt side-by-side kyl och frys i rostfritt. I taket sitter infällda spotlights för bästa belysning och intill ena väggen finns gott om utrymme för matbord för 4-6 personer. I den tidigare pigentrén har man skapat en platsbyggd hylla - perfekt för kokböcker, småpryttlar eller kanske torrvaror. Från köket öppnar glasade dörrar i par upp till en drömlik västerbalkong. Gränsen mellan ute och inne suddas effektivt ut och balkongen blir utan tvekan en förlängning av köket med skön eftermiddags- och kvällssol. Med sitt fria och lugna gårdsläge är detta ett extrarum där både frukost, middag och fördrink intas. För dig som vill avnjuta morgonkaffet i solen och samtidigt insupa lite stadspuls väljer istället österbalkongen som vetter ut mot Kastellgatan. Kökets väggar är målade i vitt och golvet består av gråvitmöstrat betongklinker från Marrakech design med underliggande värmeslingor.

Vardagsrum
+
Vardagsrummet är det första av tre stora rum i fil och är ljust och luftigt tack vare ett brett fönster med överljus mot Kastellgatan samt glasade dörrar i par som leder ut till en av lägenhetens två balkonger. Läget på gatan kan inte bli bättre. På balkongen som vetter åt öster erbjuds förmiddagssol samt en vacker vy ner över Kastellgatan och dess vackra fasader. Det känns som att gatan är som bredast just här, vilket ger ljuset ett fint spelrum. Föreningen har nyligen bytt fönster på hela fastigheten, vilket inte bara gett fasaden ett lyft utan även resulterat i en knäpptyst och rofylld innermiljö. De mindre fönstren längst upp är även de öppningsbara. I samband med fönsterrenoveringen lät man också renovera balkongen och nya pardörrar sattes in. Vardagsrummets storlek ger plats åt både soffgrupp, fåtöljer och bokhyllor. För den som önskar två sovrum går detta rum utmärkt att nyttja som just detta med gott om plats för dubbelsäng. Väggarna är målade i en bruten vit nyans och golvet består av massiv ask. Vackra pardörrar i original öppnar upp mot matsalen och den generösa takhöjden om nära 3 meter ger tillsammans med takrosett och stuckatur en pampig inramning.

Matsal/Allrum
+
Nästa rum i fil nyttjas idag som matsal men kan även fungera som vardagsrum. Två rejäla fönsterpartier gör att ljuset flödar in och de dubbla pardörrsöppningarna samt passagen ut mot hallen ger ett trivsamt djup till rummet. Ena hörnet pryds av en fint bevarad kakelugn som man dessutom kan elda i - en verklig vardagslyx såhär års. Takhöjd om ca 3 meter och även här ramas rummet in av stuckatur med takrosett samt höga fotlister och profilerade dörrposter. Släta ljust målade väggar och massiva askplank till golv ger en harmonisk bas att inreda.

Sovrum
+
Som sista rum i fil hittar vi lägenhetens andra utmärkta sovrum - väl tilltaget med plats för både dubbelsäng, arbetsplats samt rikligt med förvaring i form av hela 9 garderober längs ena väggen. Ljuset är påtagligt tack vare två höga fönster med öppningsbara överljus. Även här pryds golvet av massiv ljus ask med höga fotlister och ca 3 meter upp ramas taket in av stram stuckatur med rosett.

Badrum
+
Badrummet sätter verkligen guldkant på vardagen med ovanligt stora ytor och smarta lösningar. Renoverat 2013 av fackmän (våtrumsintyg finns) med plats för både badkar, rymlig duschhörna och tvättpelare. Längst in finns ett öppningsbart fönster vilket ger skönt dagsljus och möjligheten att njuta av ett varmt bad medan regnet smattrar mot fönsterrutan. Väggarna är helkaklade med vitt matt kakel och golvet pryds av mörkgrå klinker med underliggande golvvärme. En vit kommod samt ovansittande spegelskåp med inbyggd belysning står för förvaringen. I taket sitter infällda spotlights och på väggen finns en handdukstork samt vägghängd wc-stol.

Övrigt
+
I källaren finns ett förråd som medföljer lägenheten. I markplan i trapphuset på Kastellgatan 7 ligger föreningens gemensamma tvättstuga. Tvättstugan erbjuder tre tvättpass per dag, sju dagar i veckan och bokning av tid sker på en tavla som sitter i anslutning. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. I denna lägenhet finns en tvättmaskin samt en torktumlare installerad. Även om det är lätt att få tider i den gemensamma tvättstugan så är det mycket bekvämt att kunna tvätta i lägenheten när man vill.

Föreningen har också en nyrenoverad gästlägenhet med kokvrå, dusch och toalett som kan hyras för 150 kr/natt.

Kabel-tv från Com Hem och bredband i form av 100 Mbit-fiber LAN från Bredbandsbolaget ingår i avgiften.

Ansvarig Mäklare

Sara Wibréus

Partner/Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 15

sara@alvhem.com

Förening

Brf Skansen Kronan

Bostadsrättsföreningen Skansen Kronan förvärvade fastigheten Kommendantsängen 3:5 år 2001 och är därmed 16 år gammal. Föreningen omfattar idag totalt 31 lägenheter med bostadsrätt. Utöver de 31 bostadsrätterna finns också 5 lokaler med hyresrätt. Den välskötta fastigheten anno 1907 bildar hörnet av Kastellgatan och Risåsgatan och är efter en gedigen renovering i mycket fint skick. Den totala byggnadsytan är 2 494 kvm varav 2 444 kvm utgör bostadsyta och 250 kvm utgör lokalyta.

Föreningens ekonomi
Föreningens ekonomi är god med hyresintäkter som står för ca 25 % av de totala intäkterna. Föreningen genomförde under 2011 större renoveringsarbeten som finansierats med ett tillfälligt lån. Dock har kapitaltillskottet som försäljningen av råvinden gav, inneburit att föreningen kunnat finansiera större delen av renoveringarna med dessa medel samt underhåll som annars skulle ha gjorts under en 10-års period. Den totala lånebilden uppgår till ca 25 Mkr (ca 9700 kr/kvm/bostadsyta). Man har nyligen förhandlat om lånen till bättre villkor. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgick vid årsskiftet 2015/2016 till 59 Mkr, varav ca 34 Mkr avser byggnad och ca 25 Mkr mark. Den genomsnittliga avgiftsnivån är 593 kr/kvm bostadsyta per år i föreningen. Avgiften höjdes något inför fönster- och fasadrenoveringen detta år. Inga ytterligare höjningar finns planerade.

Genomförda renoveringar
Rör- och elstambyte genomfördes 1979, relining av stammar i uppgång Kastellgatan 7 gjordes 2006 och takrenovering 2002. År 2005 skedde en grundförstärkning av fastigheten mellan porten Kastellgatan 7 till grannfastigheten Kastellgatan 9. Grundförstärkningen höll budgeterade kostnader och har kvalitetssäkrats i och med slutbesiktning. I samband med detta renoverades tvättstugan samt en lokal. 2011 var ett betydelsefullt år för Brf Skansen Kronan. Stora investeringar gjordes i fastigheten där man började med att flytta alla vindsförråden ner till en nybyggd källare för att på så vis kunna förbereda vinden för byggnation av lägenheter. Vinden såldes till en exploatör som iordningställde lägenheterna. För att kunna bygga lägenheter på vinden har man också byggt en utvändig hiss i anslutning till trapphuset på Kastellgatan 7. Under 2011 har trapphusen renoverats och portarna har bytts ut. I början av 2013 färdigställdes den vackra innergården med ett grönskande körsbärsträd, planteringar, sandlåda och utemöbler etc. Nytt soprum och cykelförråd har också byggts. Under 2013 byggdes balkonger för de medlemmar som önskade detta. Varje medlem bekostade sin egen balkong och påverkar därmed inte föreningens ekonomi. Föreningen drog nyligen in fiber i fastigheten för att kunna erbjuda medlemmarna bredband via 100 Mbit lina för 165 kr/månaden, vilket är en obligatorisk avgift för alla medlemmar. Under 2015 har samtliga fönster bytts till nya i tidstypisk stil. Man har också renoverat de äldre balkongerna mot gatan samt fasaden. Under 2015 färdigställdes också styrelselokalen. Under 2016 har man justerat de åtgärder som framkom efter OVK-besiktningen. Föreningen har de senaste åren skapat ett gemensamt hobbyrum i källaren med verktyg och maskiner för enklare snickerier/målning etc samt inrättat ett eget rum där medlemmarna kan ställa grovsopor i form av möbler och dylikt som man annars hade behövt åka till soptippen med. När det blir fullt i rummet tömmer en firma det på prylar.

Kommande renoveringar
Huset är nu i fint skick efter en omfattande renovering och inga större renoveringar är planerade.

Husjuristerna sköter den tekniska och ekonomiska förvaltningen. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Länsförsäkringar. Föreningen kan neka juridisk person medlemskap. För andrahandsuthyrning gäller ett år i taget efter styrelsens godkännande. Överlåtelseavgift betalas av köparen.

I källaren finns ett förråd som medföljer lägenheten. I markplan i trapphuset på Kastellgatan 7 ligger föreningens gemensamma tvättstuga. Tvättstugan erbjuder tre tvättpass per dag, sju dagar i veckan och bokning av tid sker på en tavla som sitter i anslutning. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel.

Föreningen har också en nyrenoverad gästlägenhet med kokvrå, dusch och toalett som kan hyras för 150 kr/natt.

Innergården som är mycket inbjudande med fin stenläggning, planteringar, grönskande träd, utemöbler, grill och sophantering. Här finns också möjlighet att parkera cykeln. Kabel-tv från Com Hem och bredband i form av 100 Mbit-fiber LAN från Bredbandsbolaget ingår i avgiften.

Föreningen tillhandahåller inga egna parkeringsplatser. Däremot finns möjlighet att köpa boendekort för parkering i området (www.trafikkontoret.goteborg.se) eller hyra garageplats i närliggande garage (kösystem)

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1907

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glas

Energiprestanda: 145 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-03-18 00:00

Vill du bli kontaktad? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp dig så fort vi kan. Vi hörs!