Hvitfeldtsgatan 14

Vacker sekelskiftesfyra med våningskänsla och utsikt över innerstadens takåsar. Ett attraktivt hörnläge med generöst ljusinsläpp från fönster i tre väderstreck. Balkongen vetter mot gård och tidsenliga detaljer ger karaktär. Kök och badrum i fint skick, luftiga sällskapsytor och tre möjliga sovrum. Stabil förening. Hiss.


Hvitfeldtsgatan 14

Bostadsrätt

4 + kök

122kvm

4744 kr/mån

3 av 6 (hiss finns)

Enligt överenskommelse

6 850 000 kr

Andelstal: 5.02% Lägenhetsnr: 00013 (1302) Driftkostnader: 7600 kr/år varav El: 5500 kr / Försäkring: 2100 kr / Personer i hushåll: 3

Planlösning

Rum för rum

Allmänt
+
På Hvitfeldtsgatan 14, i en ståtlig och vacker hörnfastighet uppförd 1903, har vi nu nöjet att presentera detta vackra hem med våningskänsla. Läget är perfekt, tyst och lugnt men ändå så centralt. Kungshöjd är en rofylld oas, endast ett stenkast från stadspulsen. Utanför dörren finns allt man behöver inom bekvämt avstånd och att promenera omkring här inger en alldeles speciell känsla. Här står pampiga tegelfastigheter på rad och mixen av restauranger, kaffebarer och folkmyllret ger en kontinental känsla. Har ni en liten i familjen finns en lekplats längst upp på gatan som förutom lek och bus även kan skryta med utsikt över hamninloppet. På sju minuters promenad når du Linné, Vasa, Haga, Avenyn och kommande Skeppsbron. Dessutom har det nya resecentrat Stenpiren gjort att du enkelt tar dig med båt över till Hisingssidan. Är det avkoppling och grönska du söker finns både Slottsskogen och Kungsparken inom räckhåll.

På fjärde bostadsplanet välkomnas ni till denna hörnlägenhet med stora kvalitéer. Utsikten över innerstadens takåsar imponerar och ljuset flödar in från höga fönster i tre väderstreck. Bevarade tidsenliga detaljer påminner om husets ålder, hela 114 år gammalt, och rummen smyckas av nätta stuckaturer, takrosetter, fina listverk, gjutjärnselement och spegeldörrar. Planlösningen bjuder på en enastående rymd och de spatiösa sällskapsytorna ger en fantastisk volym. Det stora antalet fönster, totalt 9 stycken (!), gör planlösningen flexibel och för den stora familjen finns möjlighet att skapa fler sovrum. Kök och badrum är i fint skick och balkongen vetter mot rofylld gård, Föreningen är välskött och präglas av en familjär känsla. Ekonomin är stabil och fastigheten i gott skick. En omfattande renovering av entrén och trapphusen färdigställdes under föregående år och lägenheterna utrustades då även med nya säkerhetsdörrar som effektivt stänger ute allt ljud. Lägenheten har ett källarförråd om cirka 6 kvadrat.

Hall
+
Ett kliv in i hallen och känslan av att detta ett hem utöver det vanliga smyger sig på. Öppenheten mot de två sällskapsrum är otroligt inbjudande och redan här får ni ett smakprov på det underbara ljus som letar sig in i rummen. Hallen är stor och välkomnande med plats för båda avhängning och hallmöbler. Längre in i hallen finns ett serveringsskåp och en integrerad garderob. Hallen leder även till ett sovrum, klädkammare, badrum samt kök. En av hallens väggar följer trapphuset och den välvda vackra formen ger karaktär. Väggarna är målade i vitt och på golvet ligger ett vitmålat golv.

Matsal/Sällskapsrum
+
Planlösningen har ett fint flöde med sitt ljusa hörnläge och rum i fil. Matsalen ligger i mitten av tre rum i fil och de generösa ytorna ger plats för ett matbord där ett dussintal gäster ryms runt bordet. Den tidsenliga sekelskifteskaraktären är påtaglig och genom två höga fönsterpartierna mot söder flödar ljuset in. Både här och i vardagsrummet är väggarna målade i vitt och golvet pryds av en oljad fiskbensparkett. Vackra pardörrar i original avskiljer matsal och vardagsrum.

Vardagsrum
+
Det vackra hörnrummet imponerar med tre stora fönsterpartier i fullhöjd mot öster och söder. Rummet har ett fritt läge som tillför ytterligare rymd till den redan luftiga känslan och här kan ni blicka ut över innerstadens takåsar och grönska. En utsikt som är lika magisk dag som kväll. Vackra snickerier, höga profilerade lister, takrosett, pardörrar, gjutjärnselement och djupa fönsternischer ger den känsla man eftersträvar i en pampig fastighet anno 1903. Här ryms med enkelhet en större soffgrupp och favoritfåtöljen. Slå dig ner, blicka ut och njut av lugnet!

Huvudsovrum
+
Huvudsovrummet har ett fritt och insynsskyddat läge mot öster och här ryms med enkelhet en dubbelsäng med tillhörande sängmöbel, en garderobsenhet och en byrå. Med staden långt nedanför era fötter sover ni lugnt och ostört. De höga fönstren med överljus sträcker sig upp mot himlen och bjuder in solen utanför. Att stå här och blicka ut över staden är en fantastisk känsla, så centralt och samtidigt så ostört, kombinationen är oslagbar. Väggarna är målade i en ljusgrå ton som sobert framhäver listverken från förra sekelskiftet och på golvet ligger fiskbensparkett.

Sovrum och klädkammare
+
Vägg i vägg med matsalen ligger lägenhetens andra sovrum. Detta utgör idag ett kombinerat barnrum och arbetsrum men rymmer även en dubbelsäng för den som önskar. Vår- och sommartid är rummet inbäddat i prunkande grönska och söderljuset strilar in. Hvitfeldtsgatan är en lugn och otrafikerad gata och lugnet i dessa kvarter överraskar. I anslutning till sovrummet ligger en klädkammare där gott om kläder och annan förvaring ryms. En granne högre upp i huset har gjort om klädkammaren till badrum.

Kök och balkong
+
Längst in i lägenheten och mot rofylld gård ligger det mysiga köket. Väggarna är målade i en ljus gråblå kulör och brädgolvet är vitmålat precis som i hallen. Köksinredningen kommer från välrenommerade Arrital och erbjuder gott om förvaring. Bänkskivorna är i rostfritt och värmebehandlad ask och köket är utrustat med gashäll (SMEG), diskmaskin (Cylinda) och kyl/frys, ugn och mikro (Husqvarna). Framför de helglasade balkongdörrarna ryms ett matbord och en köksentré leder direkt ner till gården. Balkongen är en uppskattad plats vår och sommar tid och har ett vindskyddat läge.

Badrum
+
I klassisk färgsättning med helkaklade väggar i vitt och grafitgrått klinker på golv med underliggande golvvärme. Renoverat 2010 med väldisponerad planlösning. Utrustat med dusch med infällbara duschväggar, handduksvärmare, handfat, badrumsskåp med spegel, handfat, WC och tvättmaskin.

Ansvarig Mäklare

Sofia Vansvik

Partner/ Reg. Fastighetsmäklare

0766-44 66 19

sofia@alvhem.com

Förening

Brf Svartpoppeln

Bostadsrättsföreningen Svartpoppeln äger den vackra fastigheten Inom Vallgraven 42:5, belägen hörnet Hvitfeldtsgatan och Kungshöjdsgatan. En ståtlig hörnfastighet med fasad och fönster i tidsenliga kulörer. Föreningen består av totalt 26 lägenheter varav 25 är upplåtna med bostadsrätt och 1 lägenhet med hyresrätt. Bostadsytan är totalt 2 372 kvm. Föreningen disponerar även 1 hyreslokal (160 kvm) samt ett garage med hyresrätt. Huset som består av fem våningsplan med vind samt källare uppfördes 1903 som bostads- och affärshus för byggmästare A. Westerlind enligt ritning av G O Johansson. Exteriörens utformning med spetsigt torn och olika sorters puts är typiskt för 1890-talets och sekelskiftets arkitektur. Föreningen förvärvade fastigheten i januari 2008. Föreningen äger sin mark och påverkas således inte av justerad tomträttsavgäld.

Gjorda reparationer:
Fastigheten har renoverats löpande under åren och föreningen har tagit väl hand om sitt hus sedan förvärvet. Den tidigare fastighetsägaren genomförde en ROT-renovering (rör- och elstambyte) 1972 och mellan 2001-2006 utfördes följande löpande renoveringar; nytt plåttak, byggnation av vindslägenheter, trapphus- & fasadrenovering, hissinstallation och ny tvättstuga. Föreningen har sedan övertaget av fastigheten dragit om el i fastigheten, bytt gårdsbjälklag och byggt nya källarförråd. Balkonger in mot gården byggdes under 2009 och bekostades av de egna medlemmarna (de som valde att bygga). Under 2012 genomfördes flertalet stora renoveringar; en stamrenovering, fasaden mot gatan målades i en tidstypisk kulör och samtliga fönster mot gatan byttes ut, även dessa i tidstypisk anda. Nya dörrar till gemensamma utrymmen i källaren installerades och på taket utfördes plåtarbeten samt att man monterade rasskydd för snö och is. Under 2014 har även fiber dragits in i fastigheten. Under 2016 har föreningen avslutat en längre tid av stora renoveringar och investeringar i sin fastighet. Det sista som nu är utfört är att fönstren mot gården har bytts ut, gårdsfasaden har renoverats och renoveringen av de tre trapphusen i tidsenlig stil färdigställdes sommaren 2016. Resultatet är mycket lyckat och i samband har även alla lägenheter fått nya säkerhetsdörrar. I januari 2017 har tvättstugan även utrustats med ny torktumlare och nytt torkskåp.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2015 och löper fram till 2044. Sedan föreningen övertog fastigheten har flertalet stora och omfattande renoveringar utförts och fastigheten är idag i gott skick. De kommande åren är främst löpande underhåll planerat.

Ekonomi:
Föreningen har en stabil ekonomi. Under 2014 avyttrade föreningen två av de tidigare hyreslokalerna (BRIS) och lokalerna har byggts om till 5 nya lägenheter med bostadsrätt. Försäljningen av lokalerna har inbringat cirka 7 700 000 kr och merparten av dessa medel har nyttjats till att amortera på föreningens lån. Den kvarvarande hyreslokalen om cirka 160 kvm är idag är uthyrd till en företag inom klädesbranschen och de disponerar lokalen som kombinerat kontor och showroom. Lokalkontraktet löper på fem år och tecknades under 2014. Hyresintäkterna för hyreslokalen, garaget och den kvarvarande hyresrätten utgör cirka 321 000 kr/år. Föreningen har även tidigare, år 2008, avyttrat en kontorsyta (cirka 270 kvm) som även då gav föreningen ett fint tillskott och då valde man att amortera av lånen. Den kvarvarande hyresrätten utgör en dold intäkt då den vid en uppsägning från hyresgästen tillfaller föreningen och därmed kan ombildas till bostadsrätt och avyttras. Föreningen har lån på cirka 20 000 000 kr och lånen är uppdelade på fasta respektive rörliga räntor. Föreningen har inga planer på att justera månadsavgifterna per idag (2017-05-31).

Övrigt:
SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och lägenhetsförteckningen. Teknisk förvaltning sköts av föreningen och en externt leverantör ansvarar för trappstädning och fastighetsskötsel av de gemensamma utrymmena. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via moderna försäkringar där bostadsrättstillägg för medlemmarna ingår. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande.

Innergården är sommartid möblerad med sittmöbler och här parkeras även cyklar. Den gemensamma tvättstugan nås från gatan. Två tvättmaskiner, ett torkskåp, en mangel och en strykbräda finns att tillgå. Då många har egen tvättmaskin är det relativt lätt att få tvättid. Boendeparkering finns att tillgå i området (C4) för cirka 635 kr/mån. För ansökan och områdessträckning, kontakta: www.goteborg.se / trafikkontoret. Föreningen äger ett garage med infart från Kungshöjdsgatan. Ingen plats ledig per idag, intresseanmälan görs till styrelsen.

För mer information om föreningen besök deras hemsida; www.svartpoppeln.se.

Visa mer +

Information om byggnaden

Byggnadstyp: Sekelskiftesfastighet

Byggnadsår: 1903

Ventilation: Fjärrvärme

Fönster: 3-glas

Energiprestanda: 143 kWh/m2 enligt energideklaration utförd 2009-06-23 00:00