En blogg om det vi kan allra bäst

Nej, det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst - äldre, välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Belägna i kvarteren som vi kan och arbetar i. Modern byggnadsvård helt enkelt. Och så kanske en och annan hundanekdot...

Medan somliga rynkar på näsan och känner en våg av trötthet när ordet renovering kommer upp så är det samtidigt många av oss som känner det pirra i kroppen. Ett ljus tänds i ögonen och något magiskt rinner i venerna. Spänningens rus! Den kreativa ådran spänns och vi ser möjligheter i alla väderstreck. Fantasin finner inga gränser. Ni kan tänka er att det surras lite extra här på Alvhem när en lägenhet med sådan potential dyker upp. Just nu ligger ett ’möjligheternas hem’ ute till försäljning med magnifik utsikt på Arsenalsgatan på Kungshöjd. Här kan den nye ägaren sätta sin egen prägel, något som vår stylist Sarah Widman tagit fasta på med inspiration om möjligheter i varje hörn.

Sarah Widman och hennes team identifierar och illustrerar möjligheterna med hjälp av moodboards och vårens härliga färgprover på väggarna.  Härliga pasteller i kombination med varma toner och olika nyanser av grått är ’på tapeten’ och tips på inredning finner ni just nu här och i vår butik på Olivedalsgatan.

Om du själv går i renoveringstankar, så är det naturligtis mycket att tänka på men framförallt detta:

1. Planering – skapa gärna egna moodboards och bolla ideér med någon som är kunnig
2. Tålamod – bra förändringar måste få ta lite tid och detta gäller framförallt äldre fastigheter
3. Köp in hjälp – gör det du kan och det du inte är bra på, hyr in hjälp från entreprenörer som har de rätta verktygen och kunnandet för ett effektivt arbete.

Lycka till!

 

Med moodboards och färgprover på plats kan man lättare bilda sig en uppfattning om hur resultatet kommer att bli
Nyheter från Alvhem Mäkleri & Interiör

Här hälsar vi på hos Tony och hans familj i Linné, ett varmt och personligt hem där Tony, fru Charlotte och tonåringarna Josef och Hilda samsas om fem rum och kök på 159 kvadrat. Man förälskar sig snabbt i det första rummet, biblioteket, som ligger i fil med vardagsrummet och 19-årige Josefs rum. Man känner att här bor en familj som umgås, inspireras, läser och skapar - framförallt i köket – i sitt hem. Det sistnämnda bekräftas också när vi känner den ljuvliga doften, när Tony snabbt lagar till en Italiensk lunch – receptet finner ni i slutet av artikeln. Familjen flyttade in i lägenheten på Olivedalsgatan (mitt emot Alvhems kontor faktiskt) för cirka sju år sedan när de blev trångbodda i trean på Nordhemsgatan.

Tony, hur tänkte ni när ni skapade ert hem? 

'För oss var det viktigt att båda ungdomarna äntligen skulle få varsitt sovrum och att det fanns två badrum, balkong och hiss. Som bostadsköpare får man alltid kompromissa med något och i vårt fall blev det våningsplanet. Vi hade gärna bott högre upp i huset men tack vare söderläget blir det ljust även på plan 2. Vi har i stort sett bara moderna möbler, med undantag för det stora arbetsbordet/matbordet i biblioteket. Det användes ursprungligen (runt förra sekelskiftet) som ett domarbord på ett slott i Närke’.

 Berätta lite mer om....

… biblioteket: 'Kanske det rum vi använder mest. Här sitter vi och jobbar och lyssnar på musik. När vi har många gäster röjer vi undan alla datorer och dukar upp middag på det stora bordet. Bokhyllan är ju rätt maffig och innehåller läsning om allt från Freuds teori (min fru Charlotte är psykolog!) till hur man trimmar tvåtaktsmotorer. Jag har jobbat som journalist och tidningsdesigner i nästan 25 år och det händer att jag tar ett och annat re-designuppdrag fortfarande - då är detta platsen för mitt skapande!'

… köket: 'Köket hade inte renoverats sedan i början på 80-talet, så vi kunde med gott samvete riva ut den gamla inredningen. Det lagas mycket mat i det här hemmet, och vi försöker att äta middag ihop i stort sett varje dag. Till sommaren kommer det byggas en balkong här också!'

… vardagsrummet: 'Ligger i mitten av de tre rummen i fil mot gatan. Planlösningen är intakt sedan lägenheten byggdes i början av 1900-talet. Här har vi haft flera födelsedagsbjudningar och studentmiddagar. Burspråket gör att man kan se ända ner till Linnégatan och upp mot Nordosten.'

Och vad är bäst med lägenheten?
'Vi bor ju ganska stort och det finns plats för projekt. Man kan låta saker ligga framme utan att det blir kaos direkt. Det är lätt för barnens kompisar att sova över och det är nära till alla nöjen i stan.'

Avslutningsvis, hur trivs ni i Linné? 
'Hela familjen nyttjar frekvent allt vad närområdet har att erbjuda och går gärna till fots så mycket vi bara kan. Vi handlar mat på Hemköp eller FRAM på Nordenskiöldsgatan och när vi inte lagar mat hemma så äter vi gärna på Hello Monkey, DubbelDubbel, Cyrano eller någon annan krog i närområdet. Hilda går andra året på naturvetenskapliga programmet på Donnergymnasiet och Josef är mitt emellan utbildning och jobb. Han jobbar extra som läxhjälpare på Studieakademien och som värvare för Greenpeace. Både Hilda och Josef är väldigt intresserade av samhällsfrågor, så det gäller att hänga med för att ha en chans i debatterna hemma vid köksbordet!'

Tack till Tony för att vi fick kika in i din värld - och tack för den utsökta lunchen!

Text: Pernilla Algede
Bild: Fredrik J Karlsson
Hem & Mat: Tony Henschel

Vi på Alvhem brinner för vackra, personliga hem. Hem att trivas i och som öppnar upp för möjligheter till en berikande livsstil, både innanför hemmets väggar och i utomhusmiljön i det närliggande området. Det är en ynnest att få en liten inblick i hur våra kunder lever och framförallt så känner vi oss priviligierade att få uppleva glädjen och lyckan hos våra köpare när vi hjälpt dem att hitta hem. Det är också på det temat som vi inleder en ny artikelserie här på bloggen, där vi får följa med hem till människor som bor i områdena där vi förmedlar lägenheter. Ett slags ’hemma hos’-reportage där vi får ta del av personliga hem och livet i Göteborgs äldre kvarter.

'Biblioteket', ett av hemmets mest använda rum - här pågår mycket aktivitet och skapande
Bland fina möbler, originaldetaljer såsom plankgolv och stuckaturer samt personlig konst på väggarna hittar vi även en cykel, 'single speed', mitt i vardagsrummet. Den kan vi ibland se Tony susa förbi på mellan lägenhetsvisningar!
Tony fixar underbart god lunch, Italian style, som Fotograf-Fredrik, Mäklar-Jim och jag, AD-Pernilla fick avnjuta medan Tony berättade om sitt hem
Förutom psykologiböcker, cyklar och ekologiska råvaror upptäcker vi även bevis på musikaliska ådror och samhällsengagemang i hemmet - här i sonen Josefs rum!
Hemmets highlight: Tavla 'Pure Evil'

En liten oas, en stor och öppen park eller en grönskande gård i det gömda? Vad många förbipasserande inte vet är att många av stadens vackra, ståtliga byggnader gömmer lika fantastiska innergårdar, slutna och till för de som är boende i fastigheterna. En plats att umgås över en picknick eller njuta allena under ett träd, en plats för barnen att leka fritt eller en gräsmatta att barfota tassa runt och njuta av solen när den tittar fram - i anslutning till din bostad.  

Här tar vi en liten smygkik på tre av de mest attraktiva, härliga innegårdarna i stan; Linnéstadens 'Kråkängen' med otrolig och lummig grönska (när våren gjort sig påmind) och 'Kommendantsängen' med stor och öppen park; samt Vasastadens 'BRF Pilträdet' med en underbart ljus, stor och sluten innergård.

 

KRÅKÄNGEN, Linnéstaden: Ingång från Övre Djupedalsgatan, Prinsgatan och Nordhemsgatan
KOMMENDANTSÄNGEN, Linnéstaden: Ingång från Linnégatan och Sveagatan
PILTRÄDET, Vasastaden: Ingång från Erik Dahlbergsgatan

Nog för att det idag kan kännas avlägset på sina håll men det går ju i alla fall i rätt riktning... Det firar vi med att inspirera med nya vaser för vårens alla vitsippor! Kostar 249 kr och kommer från danska märket H Skjalm P. Välkomna in för fler vårnyheter!

Vi på Alvhem går alltid runt med massor av inspiration inom oss efter alla vackra hem – och härliga människor – vi kommer i kontakt med. Personliga, hemtrevliga, otroligt snygga och extraordinära hem. Nu tänkte vi dock ägna lite kärlek åt fastigheterna de återfinns i. De områden vi fokuserar på stoltserar ju med äldre fastigheter och en arkitektur som förgyller både historian och stadsmiljön. Här lyfter vi fram några av dessa, som utmärker sig lite extra. 

 

Sveagatan 2, Linnéstaden. Nyckelhålshuset, ett av Linnéstadens mest populära fastigheter, anno 1903. En riktig Linné-ikon med sin nyckelhålsformade entré i hörnläge.
Hvitfeltsgatan 1, Kungshöjd. Pampig borgfastighet och ett av Kunghöjds vackraste sekelskifteshus, anno 1908.
Aschebergsgatan 22, Vasastaden. Vitt och vackert jugendhus längst upp i Vasaparken, i hörnet av Aschebergsgatan och Vasa Kyrkogatan med anor från tidigt 1900-tal.
Föreningsgatan 2, Vasastaden. Jugendhuset utmärker sig med iögonfallande detaljarbete och ornamentik, smidesräcken och blyinfattade fönster. Huset är i stort sätt oförändrat sedan det uppfördes 1902 och kulturminnesmärkt.

Årets julklapp från Alvhem innehåller stöd till något som ligger oss varmt om hjärtat och något som vi här i Sverige kan se som en självklarhet. Det gäller allas rätt till utbildning oavsett var man är född eller var man bor och framförallt oavsett kön.

Det var med en lyckotår i ögat som vi såg sjuttonåriga Malala, den yngsta någonsin att ta emot Nobels Fredspris. Därför har vi valt att skänka 10 000 kr till Malala's fond där pengarna går till att hjälpa unga kvinnor att nå sin fulla potential och möjligheten att påverka positiv förändring i världen - genom utbildning.

Den karaktäristiska sk Fladdermusfåtöljen, designad i Buenos Aires 1938, är en hyllad klassiker som idag pryder många svenska hem. La Mariposa (Butterfly på Engelska) har även kallats för 'The BKF Chair' efter sina formgivare; spanjoren Bonet och argentinarna Kurchan och Ferrari-Hardoy. Fåtöljen har tillverkats på många håll i världen och kom via amerikanska Knoll till Europa, Sverige och NK, som licenstillverkade den under 1950-talet i möbelfabriken i Nyköping. Ingen möbel har som fladdermusfåtöljen blivit ungdomens favoritmöbel. De som lyckades tjata till sig en fladdermusfåtölj fick ett perfekt instrument för att effektivt markera mot ett av vuxenvärldens vanligaste påbud, nämligen: ”sitt ordentligt!” I fladdermusfåtöljen gick det inte att sitta ordentligt, däremot gick det att sitta oordentligt på en mängd olika sätt, en möjlighet som tonåringarna med förtjusning utnyttjade. 

Knoll gav upp produktionsrättigheterna 1951 vilket gör det fritt fram att återskapa enligt den ursprunliga designen och tillverkningen av fladdermusfåtöljen har på senare dar återupptagits. Argentinska Cuero, specialister på läder, tillverkar idag den gamla klassikern i flera varianter som finns i vår butik från 5 500 kr. Vi älskar denna formikon med lika mycket garanterad mysfaktor som ett snyggt inslag i hemmet. Välkommen in för en provsittning - vi utmanar dig att sitta fint, på ett oordentligt sätt!

 

Vi har tidigare nämnt att charm och karaktär är högt upp på listan, framförallt hos våra köpare. Utöver det kännetecknas den typiska Alvhemkunden av sitt öga för kvalitet och fina, unika detaljer. Många av våra säljare har lagt ned mycket tid och tanke för att renovera, framhäva originaldetaljer och att satsa på kvalitet.

Ett ypperligt exempel hittar vi på Fjärde Långgatan 2 och Hvitfeldtsgatan 12, där ägarna genomfört en minutiös renovering av väggarna med ett resultat som kommer vara länge. Alla gamla lager av färg och tapet har skrapats ned, väggarna har bredspacklats och en microlitväv har satts upp. Microliten fungerar som en förstärkning då väggarna i gamla hus ofta kan röra på sig och därmed riskera spricka.

Fjärde Långgatan 2 har man också platsbyggt mycket av inredningen, såsom till exempel köket och bokhyllan, för ett vackert och lyxigt intryck. På Hvitfeldtsgatan 12 har man behandlat de vitpigmenterade golven med hårdvaxolja. Detta förhindrar att de gulnar och gör dem samtidigt otroligt slitstarka (perfekt för de som har fyrbenta som tassar omkring därhemma).

Man kan också förändra mycket genom att satsa på snygga, annorlunda detaljer om man inte vill genomföra en stor, omfattande renovering.  Knoppar och beslag kan skapa ett personligt och unikt intryck på generiska kök och möbelserier, olika typer av glödlampor och belysning kan lätt ändra stämning i ett rum och om strömbrytaren är gammal och tråkig kan den bytas ut mot nya men tidstypiska. Byggfabriken, som vi varmt kan rekommendera, har strömbrytare i porslin, glas och bakelit, fina beslag, knoppar och glödlampor samt inredning för större renoveringar. Lycka till!

Hvitfeldtsgatan 12: Vitpigmenterade golv behandlade med hårdvaxolja
Hvitfeldtsgatan 12: Knoppar i mässing
Hvitfeldtsgatan 12: Strömbrytare i bakelit
Fjärde långgatan 2: Platsbyggt kök från golv till tak
Fjärde långgatan 2: Platsbyggd bokhylla

Tänk att det redan är december! I förra veckan kom vi i riktig julstämning här på Alvhem med glögg-mingel, pepparkaksbak och julpyssel. Gästerna frossade bland nyheterna i butiken och inhandlade härliga klappar i alla dess storlekar. Granen är dekorerad och alla ljusen tända. På spotify rullar Weeping Willows nya julalbum som vi alla tassar i takt till. Det är allt rätt mysigt med dessa kalla månader ändå... och idag börjar nedräkningen, tjugofyra dagar kvar till julafton! 

Stort tack till alla som kom och minglade med oss och tack även till Rizwan från Quarter Studios som förevigade kvällen för oss.

Ps. Missa inte 2014 års julklappskalender från Alvhem med tjugofyra tips på fina klappar!

 

 

Sidor