En blogg om det vi kan allra bäst

Nej, det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst - äldre, välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Kvarteren vi kan och arbetar i. Modern byggnadsvård. Och så kanske en och annan hundanekdot...

Efter en händelserik vår ska det bli skönt att slänga sig i hängmattan, läsa pocketböcker och lyssna på flugsurr. 
Både mäklarkontor och butik har stängt under veckorna 28-31 och öppnar igen måndagen den 4 augusti.

Ha en fantastiskt skön sommar!

Idag har vi fått en stor leverans av Tell Me Mores fantastiskt snygga matta Cotton Rug. Priset är 2299:- för 1,70 x 2,40 m, 1499:- för 1,40 x 2,0 m, 899:- för 0,80 x 2,0 m och 699:- för 0,80 x 1,5 m.

Välkommen till vår butik på Olivedalsgatan 16, mitt i Linné!

Bild från Tell Me More

En av de allra vanligaste frågorna vi får handlar om väggkulörer i allmänhet och grå väggkulörer i synnerhet. Det är såklart väldigt svårt att återge en exakt kulör via datorskärmen, eller ännu svårare, via Instagram i smartphonen. Men här kommer lite olika nyanser som vi och våra stylister tycker lite extra mycket om.

  • Alcros serie ad.grey. Här trängs silverpil, som används på bilden från Nordenskiöldsgatan nedan, med fjäder och grådis.  
  • Ad Pearl grey (CH44 RX8, YX28) som används på bilden från Kastellgatan 14 här nedan.
  • 1500-N, 1000-N, 1002-Y eller 0500-N. Alla brutna vita som drar mer eller mindre åt grått. 
Nordenskiöldsgatan 19
Kastellgatan 14
Nordhemsgatan 27A

I veckan packade Linda och Kristina upp lampan "Luccelino" och vi stod ivrigt och hejade på. Vi har tagit in både vägg- och bordsvarianten och de kostar 3 899 respektive 4 389 kronor.

Vid Linnéplatsen, där Linnégatan möter Slottsskogen, ligger en fantastisk borgliknande byggnad. Huset uppfördes 1913 och består egentligen av två fastigheter, Olivedal 10:4 och Olivedal 10:5, helt skilda åt genom en brandvägg rakt genom byggnaden. 
Huset är byggt i nationalromatisk stil och har det typiska borg- eller slottsliknande utseendet man gärna ville efterlikna i Sverige under den här tiden.

För att rita byggnaden anlitades två arkitekter; Carl Hjalmar Zetterström till fasaderna och planerna stod Oscar W Nilsson för. När det gäller de ändrade ritningarna som inlämnades och godkändes ett år senare stod dock Oscar W Nilsson för både fasader och planer. Ansvarig för bygget var byggmästare Johannes Andersson och ingenjören som stod för ritningarna av hängtornens och burspråkens järnkonstruktioner hette John Lindberg. 

Ända sedan byggnadsstarten har fastigheten haft skilda ägare. Anna Natalia Andersson (som också var hustru till byggmästare Johannes Andersson) var den som stod som ägare av Olivedal 10:4 (vilket är fastigheten som delvis vetter mot Rosengatan) och för Olivedal 10:5 (som vetter mot Linnéplatsens spårvagnshållplats) stod syskonen fröken Maria Elisabeth Melin och grosshandlare Olof Edvard Melin. 

Olivedal 10:4 består idag endast av hyresrätter och ägs av Bygg-Göta AB medan Olivedal 10:5 är en bostadsrättsförning med namnet Brf Linnéplatsen 1. 

 

Källa: Malin Elmberg, Bebyggelsehistorisk uppgift vid Götebogs Universitet

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360
Foto från Göteborgs Stadsmuseum

Ni som följt oss länge vet att är det något vi verkligen värnar om och förespråkar så är det bevarande renoveringar. När man låter originaldörrarna sitta kvar. När man, kanske med hjälp av lite uppfräschning, behåller de gamla gjutjärnselementen och när  serveringsskåpet får rymma finporslinet. Precis som var tanken från början.

Här på Teknologgatan har ägarna verkligen lyckats med sin renovering! Mycket av den ursprungliga 20-talscharmen finns bevarad i form av 2,90 meter i takhöjd, fina profilerade lister, gedigna gjutjärnselement, stora spröjsade fönster med djupa nischer med spegeltäckning i trä och vacker fiskbensparkett.

Här hittar ni alla bilder. 

 

Alla bilder är tagna av Fredrik J Karlsson / SE360

 

Något vi sett otroligt mycket av den här våren är den öppna bokhyllan där framför allt böckerna fått spela huvudrollen.
Staplade, vända bakochfram eller vikta, allt funkar! Blanda upp med belysning, färska blommor och lite personliga prydnadsföremål så blir hyllan ett blickfång som ersätter vilken tavla som helst! 

Alla foton är tagna av Fredrik J Karlsson / SE360

Det där med att inreda barnrum är inte så lätt alla gånger. Men att hålla väggar och golv någorlunda neutrala och låta leksakerna stå för färgklickarna är en ganska bra grundregel att gå efter. Vi har samlat några av våra favoriter här, och jobbar just nu med att fylla på med ännu fler bilder. 

Här nedan visar vi några av favoritererna. 
Alla bilder är tagna av Fredrik J Karlsson / SE360

Kastellgatan 4
Nordhemsgatan 54
Sveagatan 21
Vegagatan 52

I mars packade vi upp de första påsarna från Uashmama och OJ vilket åtgång de har haft! Aldrig hade vi väl trott att en liten påse som "feels like leather, wash like fabric, made of paper" skulle bli så populär. Nu har vi fått en ny leverans (vi har nästan glömt bort vilken i ordningen!), priset ligger mellan 140 kr och 340 kr och de finns i blandade färger.

Bild från uashmama.it

Under 1800-talets andra hälft växte ett flertal stora textilfabriker fram i Göteborg, detta tack vare att textilindustrin mekaniserades och utvecklades. Av detta utvecklades också många specialfabriker så som Göteborgs Korsettfabrik, belägen vid foten av Skansberget. Fabriksägarna var vid denna tiden mycket medvetna om reklamvärdet på sina fastigheter och det satsades mycket på utsmyckningar av tegelfasaderna. 

Korsettfabriken ritades av den välkände Stockholmsarkitekten Gustaf Wickman, på uppdrag av hans bror, fabriksägaren August Wickman. Man började inse vikten av att ta vara på dagsljuset och fabriken försågs med höga fönster och på den översta våningen, där sysalen låg, föll ljuset in genom taklanternier. Även själva fabrikslokalerna var ljusa med högt i tak. 

Ändra fram till slutet av 50-talet pågick produktionen i fabriken men då korsetten gick ur modet stängdes den ner och stod tom i många år innan den rustades upp och blev kontorslokeler.

 

Källa: alltidgot.com

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Sidor