En blogg om det vi kan allra bäst

Nej, det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst - äldre, välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Kvarteren vi kan och arbetar i. Modern byggnadsvård. Och så kanske en och annan hundanekdot...

Äntligen kan vi visa vår nya film! 

Med denna film vill vi göra ett försök att visa just hur annorlunda vi är som företag inom en rätt så traditionell bransch och vi vill lyfta fram människorna som ligger bakom detta unika koncept. För att förmedla den passion och känsla som genomsyrar vårt arbete har vi anlitat en mycket talangfull man och det är med stolthet som vi nu presenterar vår nya film – vi hoppas ni uppskattar den.

Mannen bakom kameran heter Rizwan Rehmtulla, ägare till företaget Quarter Studios - en nyfiken eldsjäl med många järn i elden.

’Det roligaste jag vet är att fantisera, spåna på en idé och sedan få förverkliga den. Och jag är otroligt intresserad av människan och dennes sätt att tänka’ säger Rizwan.

Vad var viktigt i skapandet av Alvhem-filmen?

’Nyckeln till en bra film är samtalet om vad man vill uppnå. De inledande diskussionerna med gänget på Alvhem är således vad som lade grunden för filmen’, säger Rizwan. 

’Alvhem har ett tydligt bildspråk med mycket ljus, kort skärpedjup och attraktiva miljöer men det som jag framförallt vill förmedla i filmen är upplevelsen man som kund bjuds på. Det är engagemanget, passionen och en gedigen, inkluderande ’vi’-känsla genom hela processen som kommer fram.

’Det är alltså inte vad man säger eller visar, utan känslan som förmedlas som är det viktiga. För mig är därför de korta sekvenserna, små glimtar med täta bilder av rinnande vatten eller lilla Astrid som leker i förgrunden som är själva kärnan i filmen’, fortsätter Rizwan.’Tittaren får uppleva något lite mer personligt när Sandra och Nils berättar om sin dröm som blev verklighet’. 

Det är tydligt att Rizwan tycker om att förmedla berättelser som berör, något som började redan i barndomen.

’Jag kommer från en familj där vi älskar att berätta historier och vi tittade mycket på Bollywoodfilmer vilket jag tror har gett en bra grund i dramaturgi. Filmerna är som ett fyrverkeri av känslostormar ordnat i en tydlig struktur och flöde’.

Förutom att göra film arbetar Rizwan, med projektet One Life Only, då även som föreläsare och samtalscoach, något han började med efter sin pilgrimsvandring i Spanien (Camino de Santiago) 2008. När han började berätta för andra om sin inre resa ledde det ena till det andra och på den vägen är det.

Just nu är Rizwan aktuell med en boktrailer för ’Dimmornas Folk’, premiär 15 november och han har även gjort all bakomfilm för den nya Jönssonligan, Den perfekta stöten, som har premiär i december. Quarter Studios gör även bröllopsfilmer, CV-filmer och företagsfilmer.

Sista frågan Rizwan, vad sker härnäst? Har du något drömprojekt?

’Jag skulle gärna göra en dramafilm men är också intresserad av att spela in en dokumentär. Idag avhumaniseras en del grupper i samhället och världen. Helst vill jag skildra människor som är utsatta för att återge deras hopp, drömmar, öden och humor. Ja, kort sagt deras mänsklighet. Vi är helt enkelt mer lika än olika.’

Se Alvhem-filmen här och på vår hemsida alvhemmakleri.se

Alvhem-filmen och mannen bakom kameran, Rizwan Rehmtulla

Staden Göteborg anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf i början av 1600-talet och kallades då ’Nya Amsterdam’ med anledning av sin stadsplanering med gator och kanaler, liknande de i Jakarta också byggt av Holländarna under samma tid. Senare, på grund av sin stora andel inflyttade engelsmän under 1800-talets industrialisering fick staden smeknamnet ’Lilla London’. Kärt barn har många namn men vad är det egentligen som är typiskt Göteborgskt?

Fästningen Göteborg

Det nuvarande Göteborg byggdes som en fästning och var i slutet av 1600-talet en av de starkast befästa städerna i Europa. Vallgravslinjen är således en av de mest markanta inslagen i Göteborgs stadsplan och så även Skansarna. De båda utgör mäktiga blickfång på sina höga höjder, Skansen Lejonet på Gullberget, och Skansen Kronan på Risåsberget i Haga.

Vallgravsstråket

När befästningarna raserades i början av 1800-talet frilades ett brett stråk längs vallgraven – ett unikt exempel på stadens stadsplanekonst med torg och allmänna byggnader inom vallgraven och Nya Allén och parker utanför. Detta omfattar också byggnader med egenartad arkitektur såsom Feskekôrkan vid Rosenlundskanalen.

Feskekôrkan, som sedan 2013 har byggnadsminnesstatus, är starkt förknippad med Göteborg. Stilen på byggnaden är en blandning av nationalromantik och djärvt formexperiment och har tagit namnet efter sin tydliga liknelse efter just en kyrka.

Landshövdingehus

Från 1600-talets mitt var i stort sett alla hus uppförda i trä och klädda med panel, ett typiskt inslag i Göteborg. Bland trähusen ingår också Landshövdingehusen, det mest säregna inslaget i hela Göteborgs bebyggelse. Det var 1800-talets stora bostadsbrist, främst bland arbetarklassen, som gav upphov till denna unika hustyp och är således en göteborgsk uppfinning.

Övre delen av Erik Dahlbergsgatan är ett av kvarteren som präglas av vackra Landshövdingehus med stora kulturhistoriska värden, se Erik Dahlbergsgatan 52 som exempel på välbevarade tidstypiska detaljer.

Tydlig uppdelning mellan trähus- och stenhusområden

Efter flertalet stora bränder 1790-1813 ersattes större delen av träbebyggelsen innanför vallgraven med stenhus i ovanligt enhetlig nyklassicistisk stil.

När man på 1870-talet påbörjade utbyggnaden utanför vallgraven delades staden upp i klart avgränsade områden av två slag; områden med landshövdingehus och de kvarter med mer eller mindre påkostade stenhus. På 1940-talet var uppdelningen ovanligt tydlig med gränser som delade upp staden i många mindre områden av varierande karaktär. Arvet finns kvar än idag, framförallt i innerstaden, där varje område har sin särprägel och själ - inte bara på byggnadsstil utan även den moderna tidens tillskott i form av restauranger, butiker och cafeér!

Källa: "Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg" utgiven av Stadsmuséet / Stadsbyggnadskontoret och Wikipedia

Som så ofta med en ny årstid så kommer viljan att förnya eller uppdatera både sig själv och sitt hem med nya former, färger och detaljer. Det allra lättaste om man snabbt och lätt vill ge hemmet en ny look är att sätta till en ny väggfärg. Därför tyckte vi att det var nog så passande att ställa frågan om vilken färg som är hetast i höst till våra stylister Sarah från Team Sarah Widman, Kristina från Studio Cuvier och Hannah & Anna från HeymanBacklund.

 

Hetaste färgen i höst?

Kristina: Jag har två favoriter just nu: Midnattsblå, dvs en stark djupblå med mycket svart i – långt ifrån västkustblå – och en klassisk ’British Racing Green’.

Sarah: Ja, den gröna färgen är jättestor i inredningsvärlden just nu och mörka väggar är det nya om du vill ligga i framkant inom trender. Team Sarah Widman har just stylat en lägenhet på Alfhemsgatan 6 för Alvhem där vi målade hallväggen i mörkgrön kulör.

Hannah & Anna: Vi tycker alltid att det är härligt med färg! I höst jobbar vi gärna med dova rosatoner och blekgrön i kombination med läderbrun och träfärger.

 

Frågan är då vad man ska tänka på när man inreder med färger, framförallt mörkare kulörer, i kombination med andra material, färger och texturer?

Sarah: När man inreder med mörka färger i mindre utrymmen behöver man jobba med att få in ljus och kontraster. På Alfhemsgatan valde vi att jobba med vita inredningsdetaljer för att skapa en ljusare känsla. Effekten blir lättare, luftigare och med tydliga kontraster.

Kristina: Ja, man kan verkligen få fram spännande kontraster genom att kombinera det mörka med ljusare toner. Den mörkblå t ex är jättefin att blanda med både svart och puderrosa medan den gröna blir superfin till grafiskt, natur och vitt.

Hannah & Anna: Vi kombinerar gärna starkare färger eller mörkare kulörer med naturliga jordiga toner, bleka pasteller, etniska och grafiska mönster samt naturliga material såsom trä, läder, linne, ull, marmor och mässing. Det skapar ofta ett harmoniskt intryck.

 

Och om man nu väljer att sätta färg på väggarna därhemma, ska man välja färg eller tapet?

Hannah & Anna: Tapeter och färg är båda underbart! Vi tycker mycket om tapetdesignern William Morris.

Sarah: Ja, åh vad svårt! Jag älskar både tapet och färg. Vill inte välja. En tapet kan verkligen få fram så mycket i ett rum med alla olika färger, mönster och texturer medan en färg kan skapa riktigt snabba och enkla förändringar. I höst ska man verkligen passa på, det finns så mycket fina färger och tapeter att välja mellan.

Kristina: Jag föredrar färg för enkelhetens skull. Det är lättare att förändra oftare. Och vill man hålla väggarna rena går det lika bra att ta upp de mörka, starkare kulörerna i inredningsdetaljerna!

Bilder och inspiration från; Alvhem Mäkleri & Interiör. Alfhemsgatan 6, styling Team Sarah Widman och Arsenalgatan 6, styling Studio Cuvier samt Övre Majorsgatan 14, styling HeymanBacklund. William Morris Tapeter, stolar från Hay.dk.

Området Vasastaden har en intressant tillkomsthistoria och rymmer ett stort antal byggnader med högt kulturhistoriskt värde. Områdets ursprungliga karaktär är väl bibehållen och byggnaderna tillsammans med parker och planteringar bildar en unik bostadsmiljö från perioden 1870–1930. Särskilt intressant är den äldre norra delen med sin tidstypiska stadsplan, sina ovanligt påkostade bostadshus med stora lägenheter och flera viktiga allmänna byggnader såsom Röhsska museet, Stora Teatern, Vasa Läroverk och Chalmerska Slöjdskolan. Den utgör ett utmärkt exempel på det sena 1800-talets ”högborgerliga” stadsområden och är en av landets mest välbevarade miljöer av detta slag. Av stort kulturhistoriskt intresse är också de yngre omsorgsfullt utformade stenhuskvarteren och de delvis unika landshövdingehusen som är sammanbyggda med höga stenhus.

 

Vasastaden byggdes omkring 1870 för att bli ett fashionabelt bostadsområde med utmärkt läge och, enligt planförfattarna, det område som erbjuder en i särklass ’vacker, sund och i alla avseenden behaglig belägenhet.’ Platsen hade tidigare under ca 200 år utnyttjats som betesmark eller arrenderats ut som landerier till enskilda borgare som drev jordbruk. En landsväg, nuvarande Södra Vägen, ledde in till staden. Längs den planterades redan 1788 en allé, Gamla Allén. I samband med att befästningarna runt själva staden revs anlades Nya Allén 1823–27. Mellan denna och vallgraven skapades ett ”grönstråk” som omfattade Kungsparken m m.

 

Vi älskar de vackra stenhusen i jugendstil längs Aschebergsgatan och Molinsgatan uppförda runt 1910. De har slätputsade mjukt avrundade fasader och ingen eller sparsam dekor. Taken är brutna och täckta med plåt eller tegel. Karaktäristiska detaljer är fönster delvis indelade med spröjsar, entréer med bågformade omfattningar och fasaddekor i svag relief. Kika gärna in på Aschebergsgatan 17 och Aschebergsgatan 22 som tydligt visualiserar byggnadsstilen.  

 

Källa: "Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg" utgiven av Stadsmuséet / Stadsbyggnadskontoret

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Arne Jacobsen. Formgivarpappa till designklassiker som Myran, Sjuan och Ägget och en företrädare för funktionalismen.
1937 ritade han dessutom typpsnittet som nu pryder produkterna från Design Letters. Vi har klätt en hel vägg i butiken med allt från handdukar till pennor och barnservis och priserna startar på 89:-

Bild från designletters.dk

Tänk att bara behöva ta några raska kliv uppför Skansberget för att plocka av en handfull jordgubbar till morgonfilen. Eller kanske knipsa några späda rabarberstjälkar till efterrättspajen. Som ett led i att göra Skansberget till en trevligare och mer levande plats har Göteborgs fastighetskontors projekt "Stadsnära odling" tillsammans med park- och naturförvaltningen jämnat till marken och placerat inte mindre än 40 odlingslådor vid de gamla husgrunderna mot Risåsgatan. Intresset för cityodling var enormt och Skansbergets Odlarförening föddes. På deras hemsida; skansodling.se, kan ni läsa mer om vem som är kontaktperson samt hur man gör för att ställa sig i kö.

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Ska man tro Formexbesökarna så var det nystartade Yard etc som kammade hem det inofficiella priset för "snyggaste monter" på förra veckans Formexmässa som gick av stapeln i Stockholm. Därför känns det lite extra roligt att vi köpt in ett litet lager med deras produkter. Och trots att vi inte var uppe på mässan och kunde se montern på plats så kan vi intyga att produkterna är ljuvliga!

Hos oss hittar ni hand balm, 229:-, handtvål, 159:-, diskmedel, 149:- och handcreme, 99:-

Foto: yardetc.se

Även om inte detta är en inredningsblogg så måste vi bara visa vad lite grönt kan göra för ett hem. Och det behöver inte vara dyra snittblommor! Lite hundkex, en kvist från ett träd eller några enstaka strån i en flaska skapar en fantastiskt skön känsla. Något våra inredare tar fasta på i varje hem de jobbar i. 

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Att vi tycker om originaldetaljer har vi pratat om otaliga gånger och tidstypiska eluttag och strömbrytare är små detaljer som gör så otroligt mycket för ett rum! Vi använder oss främst av två varumärken; Eljo Renovas serie i svart eller vitt och Byggfabrikens serie i svart eller vit bakelit

Här hittar ni fler tidstypiska detaljer från vårt bildarkiv.

 

(och glöm inte att konakta en fackman för elarbeten i ditt hem)

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Efter en händelserik vår ska det bli skönt att slänga sig i hängmattan, läsa pocketböcker och lyssna på flugsurr. 
Både mäklarkontor och butik har stängt under veckorna 28-31 och öppnar igen måndagen den 4 augusti.

Ha en fantastiskt skön sommar!

Sidor