En blogg om det vi kan allra bäst

Nej, det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst - äldre, välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Kvarteren vi kan och arbetar i. Modern byggnadsvård. Och så kanske en och annan hundanekdot...

Arne Jacobsen. Formgivarpappa till designklassiker som Myran, Sjuan och Ägget och en företrädare för funktionalismen.
1937 ritade han dessutom typpsnittet som nu pryder produkterna från Design Letters. Vi har klätt en hel vägg i butiken med allt från handdukar till pennor och barnservis och priserna startar på 89:-

Bild från designletters.dk

Tänk att bara behöva ta några raska kliv uppför Skansberget för att plocka av en handfull jordgubbar till morgonfilen. Eller kanske knipsa några späda rabarberstjälkar till efterrättspajen. Som ett led i att göra Skansberget till en trevligare och mer levande plats har Göteborgs fastighetskontors projekt "Stadsnära odling" tillsammans med park- och naturförvaltningen jämnat till marken och placerat inte mindre än 40 odlingslådor vid de gamla husgrunderna mot Risåsgatan. Intresset för cityodling var enormt och Skansbergets Odlarförening föddes. På deras hemsida; skansodling.se, kan ni läsa mer om vem som är kontaktperson samt hur man gör för att ställa sig i kö.

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Ska man tro Formexbesökarna så var det nystartade Yard etc som kammade hem det inofficiella priset för "snyggaste monter" på förra veckans Formexmässa som gick av stapeln i Stockholm. Därför känns det lite extra roligt att vi köpt in ett litet lager med deras produkter. Och trots att vi inte var uppe på mässan och kunde se montern på plats så kan vi intyga att produkterna är ljuvliga!

Hos oss hittar ni hand balm, 229:-, handtvål, 159:-, diskmedel, 149:- och handcreme, 99:-

Foto: yardetc.se

Även om inte detta är en inredningsblogg så måste vi bara visa vad lite grönt kan göra för ett hem. Och det behöver inte vara dyra snittblommor! Lite hundkex, en kvist från ett träd eller några enstaka strån i en flaska skapar en fantastiskt skön känsla. Något våra inredare tar fasta på i varje hem de jobbar i. 

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Att vi tycker om originaldetaljer har vi pratat om otaliga gånger och tidstypiska eluttag och strömbrytare är små detaljer som gör så otroligt mycket för ett rum! Vi använder oss främst av två varumärken; Eljo Renovas serie i svart eller vitt och Byggfabrikens serie i svart eller vit bakelit

Här hittar ni fler tidstypiska detaljer från vårt bildarkiv.

 

(och glöm inte att konakta en fackman för elarbeten i ditt hem)

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

Efter en händelserik vår ska det bli skönt att slänga sig i hängmattan, läsa pocketböcker och lyssna på flugsurr. 
Både mäklarkontor och butik har stängt under veckorna 28-31 och öppnar igen måndagen den 4 augusti.

Ha en fantastiskt skön sommar!

Idag har vi fått en stor leverans av Tell Me Mores fantastiskt snygga matta Cotton Rug. Priset är 2299:- för 1,70 x 2,40 m, 1499:- för 1,40 x 2,0 m, 899:- för 0,80 x 2,0 m och 699:- för 0,80 x 1,5 m.

Välkommen till vår butik på Olivedalsgatan 16, mitt i Linné!

Bild från Tell Me More

En av de allra vanligaste frågorna vi får handlar om väggkulörer i allmänhet och grå väggkulörer i synnerhet. Det är såklart väldigt svårt att återge en exakt kulör via datorskärmen, eller ännu svårare, via Instagram i smartphonen. Men här kommer lite olika nyanser som vi och våra stylister tycker lite extra mycket om.

  • Alcros serie ad.grey. Här trängs silverpil, som används på bilden från Nordenskiöldsgatan nedan, med fjäder och grådis.  
  • Ad Pearl grey (CH44 RX8, YX28) som används på bilden från Kastellgatan 14 här nedan.
  • 1500-N, 1000-N, 1002-Y eller 0500-N. Alla brutna vita som drar mer eller mindre åt grått. 
Nordenskiöldsgatan 19
Kastellgatan 14
Nordhemsgatan 27A

I veckan packade Linda och Kristina upp lampan "Luccelino" och vi stod ivrigt och hejade på. Vi har tagit in både vägg- och bordsvarianten och de kostar 3 899 respektive 4 389 kronor.

Vid Linnéplatsen, där Linnégatan möter Slottsskogen, ligger en fantastisk borgliknande byggnad. Huset uppfördes 1913 och består egentligen av två fastigheter, Olivedal 10:4 och Olivedal 10:5, helt skilda åt genom en brandvägg rakt genom byggnaden. 
Huset är byggt i nationalromatisk stil och har det typiska borg- eller slottsliknande utseendet man gärna ville efterlikna i Sverige under den här tiden.

För att rita byggnaden anlitades två arkitekter; Carl Hjalmar Zetterström till fasaderna och planerna stod Oscar W Nilsson för. När det gäller de ändrade ritningarna som inlämnades och godkändes ett år senare stod dock Oscar W Nilsson för både fasader och planer. Ansvarig för bygget var byggmästare Johannes Andersson och ingenjören som stod för ritningarna av hängtornens och burspråkens järnkonstruktioner hette John Lindberg. 

Ända sedan byggnadsstarten har fastigheten haft skilda ägare. Anna Natalia Andersson (som också var hustru till byggmästare Johannes Andersson) var den som stod som ägare av Olivedal 10:4 (vilket är fastigheten som delvis vetter mot Rosengatan) och för Olivedal 10:5 (som vetter mot Linnéplatsens spårvagnshållplats) stod syskonen fröken Maria Elisabeth Melin och grosshandlare Olof Edvard Melin. 

Olivedal 10:4 består idag endast av hyresrätter och ägs av Bygg-Göta AB medan Olivedal 10:5 är en bostadsrättsförning med namnet Brf Linnéplatsen 1. 

 

Källa: Malin Elmberg, Bebyggelsehistorisk uppgift vid Götebogs Universitet

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360
Foto från Göteborgs Stadsmuseum

Sidor