Det vi kan allra bäst!

Det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst; äldre välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Kvarteren vi kan och arbetar i. Nutida, modern byggnadsvård. Och så kanske lite hundar...

Att vi på Alvhem gillar och förespråkar miljövänliga val är något vi vill ska genomsyra hela vår verksamhet. Så när vi sprang på företaget Terrible twins på Formex-mässan så föll vi direkt! Produkterna är svensktillverkade, råvarorna naturliga och i de allra flesta fall ekologiska. Och förpackningarna! Riktigt snygga! Hos oss hittar ni tvålen (169:-), badoljan (249:-), badsaltet (249:-) och doftljuset (149:-)

Bild från terribletwins.se

Med tunga slutna fasader i rödbrunt fasadtegel och med höga branta tak, gjorde nationalromantiken entré i Sverige. Till socklarna, som ofta fick ta upp stora nivåskillnader i gatan, användes råhuggen granit och burspråken som sträckte sig upp genom taklisten, fick egna tak. Även putsade och slammade fasader förekom och för att ge färg till den senare användes krossad marmor, tegel, gråsten eller kakel.

Småspröjsade fönster användes fortfarande och var de placerade i ljusa fasader, så som ljust beige eller gråvit, var dessa vitmålade. Var fasaden brun eller brunrosa i färgen målade man fönstren bruna. Fernissade ekdörrar som entréportar var det vanligaste. 

Den tidigare jugendstilens karaktäristiska blom- och bladverk var nu borta från interiörerna och listverk och snickerier hade en betydligt mer förenklad profilering.

Det var nu inte lika vanligt att man installerade kakelugnar utan husen försågs istället med centralvärme och gjutjärnsradiatorer.

Utformningen av kvarter, fastigheter och gårdar blev under 1910-talet enklare. Hus i vinklar blev mer ovanligt och man strävade efter mer variation i kvarteren för att kunna skapa öppna platser och parker mellan husen.

Aschebergsgatan 35. Foto: Fredrik J Karlsson SE360

Hanna och Karin är två fantastiskt duktiga entreprenörer som startat inredningspodcasten och Youtubekanalen Haket där de bjuder in intressanta gäster för att prata om inredning och styling på ett otroligt trevligt och lättsamt sätt. 
Missa inte avsnittet där vår fina stylist Sarah Widman är gäst och bland annat berättar om hur vårt samarbete startade, en dag för fem år sedan. Du hittar det inlägget här

Här hittar du resten av podcastarna och här hittar du Hakets Youtubekanal.

Grymt jobbat tycker vi på Alvhem Mäkleri & Interiör!

Foto: Joel Lindgren, lånat från hannasinspo.com

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man på bästa sätt behandlar ett gammalt originalplankgolv. Som ni säkert förstår finns det inte ett svar på frågan utan beror helt på hur rummet ska användas. Det beror också på om originalgolvet är i gran eller furu. Det vanligaste var att man runt sekelskiftet lade ett billigare grangolv då detta ändå skulle användas som ett undergolv att lägga först masonit och sedan linoleummatta på. Gran upplevs som lite vitare än furu som tenderar att bli lite gulare. Beroende på hur du vill att slutresultatet ska bli, kan det vara en god idé att testa ytbehandlingen på en liten provbit av golvet. 
Och som i alla renoveringsprojekt är förarbetet det allra viktigaste! Golvet ska vara rent och dammfritt innan man påbörjar ytbehandlingen. 

Nedan listar vi några olika behandlingar som vi rekommenderar och själva har använt oss av

Pigmenterad hårdvaxolja: Vi är flera på Alvhem som valt att behandla våra golv med en pigmenterad hårdvaxolja. Resultatet blir hållbart och slitstarkt och det finns dessutom möjlighet att välja kulör. I kök har denna metod visar sig vara riktigt bra!

Vitpigmenterad golvsåpa: Ger ett skönt och mjukt resultat som luktar fantastiskt gott! Golvet får ett naturligt smutsavvisande skydd och en fin patina.

Luta och olja: Denna metod är gammal och beprövad och resultatet blir fina naturliga golv som håller länge. Denna behandling görs i två steg, först lutar man golvet och låter det torka i minst 12 timmar för att sedan polera in oljan - som kan vara pigmenterad eller neutral - för hand eller med hjälp av en polermaskin. 

Prata med din färgaffär för att få tips och råd. Vi rekommenderar våra vänner på Flügger Färg vid Järntorget i Linné.

Källa: Byggfabriken, Flügger och Herdins.

Granne med Carlanderska parken hittade vår mäklare Jim och hans sambo Johanna sin 30-talspärla i funkisstil. Lägenheten köptes 2009 av ett dödsbo och hade inte renoverats de senaste 25 åren vilket verkligen tilltalade dem båda då få saker gör Jim så lycklig som att sätta händerna i ett orört hem med stor potential. 

Du kan se alla bilder och läsa mer om projektet här.

Vi har följt hennes lägenhetsrenoveringar i bloggen Tant Johanna som återfinns på lovelylife.se, livsstilsmagasinet Johanna driver tillsammans med vännen Amelia (som också har en fantastiskt fin blogg). 
Nu är det dags att sälja och även denna gången har vi på Alvhem Mäkleri & Interiör fått den äran att förmedla bostaden. En superfin trea på Övre Djupedalsgatan 11C som Johanna och hennes man Adam har renoverat med yttersta finess. Ja, vem hade kunnat ana något annat?

Johannas blogg hittar du här och för att friska upp minnet över hur Johanna och Adams förra lägenhet såg ut så hittar ni den här.

Alla bilder är tagna av Fredrik J Karlsson / SE360

Som vitiminpiller är dom, Vipps fantastiska produkter i säsongsfärgen "Yellow fellow". Med 75 år på nacken och leveranser världen över (t.ex. till MoMA i New York) kan man väl inte säga annat än att deras produkter numera faller in i kategorin "Designklassiker"?

Hos oss på Alvhem Mäkleri & Interiör kan du köpa "Yellow fellow"-toalettborste (1559:-), tvålpump (949:-), tandborsthållare (699:-), pedalhink 4 liter (1999:-) och pedalhink 14 liter (2599:-).
Självklart säljer vi även deras vanliga sortiment också. I en lite mer sober färgskala som svart och vitt...

Kring mitten av 1700-talet fanns en herrgård nere vid Järntorget/Första Långgatan som hade en stor park med allé som sträckte sig till huvudbyggnaden. Herrgården beboddes av den tysk-holländska familjen Amilja som bedrev en lönsam frukt- och handelsträdgård. I enlighet med dåtidens mode, intresserade man sig mycket för uppbyggnaden av en trädgård på ett kontinentalt sätt. Trädgården var enorm och sträckte sig ända ner till Göta Älv och runt om fanns en tydlig avgränsning i form av ett rött plank. Detta markerade gränsen mot samhället utanför. För att de anställda skulle hitta rätt, införde man ett koordinatsystem i parken. De gator som gick parallellt med Göta Älv fick heta Långgator och de gator som gick vinkelrätt mot Älven kallades Tvärgator. Under herrgårdens verksamhet besöktes den ofta av Carl von Linné som var betagen i fruktträdgården och framförallt föremål som kom in via sjöfarten. Linnégatan bar först namnet Första Tvärgatan med det sägs att den döptes om till Linnégatan efter Carl von Linné. 

Familjen Amilja flyttade sedermera till Tyskland och egendomen övergick då i andra händer och herrgården upphörde att fungera och blev ett värdshus allmänt kallat Vauxhall samtidigt som området bebyggdes om. 

Linnégatans födelseår är 1878. Då fastställdes sträckningen i stadsplanen. De stora stenfastigheterna började byggas vid Järntorget och fortsatte långsamt gatan upp mot Slottsskogen. Göteborgs nya paradgata invigdes i maj 1900, trots att den inte var klar på långa vägar. De väldiga stenhusen och pampiga lyxbostäderna längs Linnégatan växte fram i "amerikansk hastighet". Men allt gick inte smärtfritt. Murarna strejkade och hyresgästerna längs gatan klagade över den nylagda ridbanan, den så kallade "snobbrännan", som rev upp mängder med damm när ryttare ur Göteborgs societet for fram i sträckkarriär utan hänsyn till fotgängarna. Ridbanan fick ge vika för de nya elektriska spårvagnsanläggningarna. 

Från Linnéplatsen till Järntorget är gatan exakt en kilometer lång. Linnégatan bebyggdes i olika etapper och därför daterar sig fastigheterna från 1890-tal till 1920-tal. Här finns klassiska byggnadsstilar med utsmyckade fasader och gavlar.

I en gammal sidobyggnad från 1884 lyckades Marcus Hamilton Borg skapa ett unikt boende med villakänsla. Mitt i Linné! Du kan läsa mer om projektet här

Marcus gårdshus på Andra Långgatan. Foto: Fredrik J Karlsson / SE360

I efterkrigstidens Sverige hämtades inspiration från antikens Rom och en sparsmakad stilren stil växte fram. De putsade fasaderna var återhållsamt utsmyckade i klassiska arkitekturmotiv som pilastrar och lunettfönster och taken var brutna eller valmade. Det förekom även sadeltak belagda med rött tegel eller målad plåt. 

Fasaderna var målade i gult, grågrönt och rödbrunt och fönstren, som ofta bestod av två mötande bågar med mittpost och spröjsade med tre rutor i varje båge, var målade i samma färg som fasaden. I bottenvåningen var fönstren ofta försedda med fönsterluckor. Men det som kom att bli 20-talets största förändring var stadsplaneringen. Tidigare hade kvarteren varit fullbyggda med så mycket bostäder som möjligt på så liten yta som möjligt. Då WC nu installerades inne i bostäderna (alternativt i trapphusen) behövdes inte gårdshusen längre och gårdarna blev stora, öppna och grönskande platser omslutna av sammanhängande fasader. Den nya svenska stilen blev även uppmärksammad utomlands och kom att gå under benämningen “Swedish Grace” eller nordisk klassicism. Man applicerade dessutom stilen på inredningen som blev alltmer praktisk i och med de funktionella kök och badrum som installerades.

Foto: Fredrik J Karlsson / SE360