En blogg om det vi kan allra bäst

Nej, det här är inte "ännu en inredningsblogg". Det finns redan tillräckligt många av den varan. Det här är en blogg där vi skriver om det vi kan allra bäst - äldre, välbyggda och välhållna fastigheter med mycket tidskaraktär. Belägna i kvarteren som vi kan och arbetar i. Modern byggnadsvård helt enkelt. Och så kanske en och annan hundanekdot...

Årets julklapp från Alvhem innehåller stöd till något som ligger oss varmt om hjärtat och något som vi här i Sverige kan se som en självklarhet. Det gäller allas rätt till utbildning oavsett var man är född eller var man bor och framförallt oavsett kön.

Det var med en lyckotår i ögat som vi såg sjuttonåriga Malala, den yngsta någonsin att ta emot Nobels Fredspris. Därför har vi valt att skänka 10 000 sek till Malala's fond där pengarna går till att hjälpa unga kvinnor att nå sin fulla potential och möjligheten att påverka positiv förändring i världen - genom utbildning.

Den karaktäristiska sk Fladdermusfåtöljen, designad i Buenos Aires 1938, är en hyllad klassiker som idag pryder många svenska hem. La Mariposa (Butterfly på Engelska) har även kallats för 'The BKF Chair' efter sina formgivare; spanjoren Bonet och argentinarna Kurchan och Ferrari-Hardoy. Fåtöljen har tillverkats på många håll i världen och kom via amerikanska Knoll till Europa, Sverige och NK, som licenstillverkade den under 1950-talet i möbelfabriken i Nyköping. Ingen möbel har som fladdermusfåtöljen blivit ungdomens favoritmöbel. De som lyckades tjata till sig en fladdermusfåtölj fick ett perfekt instrument för att effektivt markera mot ett av vuxenvärldens vanligaste påbud, nämligen: ”sitt ordentligt!” I fladdermusfåtöljen gick det inte att sitta ordentligt, däremot gick det att sitta oordentligt på en mängd olika sätt, en möjlighet som tonåringarna med förtjusning utnyttjade. 

Knoll gav upp produktionsrättigheterna 1951 vilket gör det fritt fram att återskapa enligt den ursprunliga designen och tillverkningen av fladdermusfåtöljen har på senare dar återupptagits. Argentinska Cuero, specialister på läder, tillverkar idag den gamla klassikern i flera varianter som finns i vår butik från 5 500sek. Vi älskar denna formikon med lika mycket garanterad mysfaktor som ett snyggt inslag i hemmet. Välkommen in för en provsittning - vi utmanar dig att sitta fint, på ett oordentligt sätt!

 

Vi har tidigare nämnt att charm och karaktär är högt upp på listan, framförallt hos våra köpare. Utöver det kännetecknas den typiska Alvhemkunden av sitt öga för kvalitet och fina, unika detaljer. Många av våra säljare har lagt ned mycket tid och tanke för att renovera, framhäva originaldetaljer och att satsa på kvalitet.

Ett ypperligt exempel hittar vi på Fjärde Långgatan 2 och Hvitfeldtsgatan 12, där ägarna genomfört en minutiös renovering av väggarna med ett resultat som kommer vara länge. Alla gamla lager av färg och tapet har skrapats ned, väggarna har bredspacklats och en microlitväv har satts upp. Microliten fungerar som en förstärkning då väggarna i gamla hus ofta kan röra på sig och därmed riskera spricka.

Fjärde Långgatan 2 har man också platsbyggt mycket av inredningen, såsom till exempel köket och bokhyllan, för ett vackert och lyxigt intryck. På Hvitfeldtsgatan 12 har man behandlat de vitpigmenterade golven med hårdvaxolja. Detta förhindrar att de gulnar och gör dem samtidigt otroligt slitstarka (perfekt för de som har fyrbenta som tassar omkring därhemma).

Man kan också förändra mycket genom att satsa på snygga, annorlunda detaljer om man inte vill genomföra en stor, omfattande renovering.  Knoppar och beslag kan skapa ett personligt och unikt intryck på generiska kök och möbelserier, olika typer av glödlampor och belysning kan lätt ändra stämning i ett rum och om strömbrytaren är gammal och tråkig kan den bytas ut mot nya men tidstypiska. Byggfabriken, som vi varmt kan rekommendera, har strömbrytare i porslin, glas och bakelit, fina beslag, knoppar och glödlampor samt inredning för större renoveringar. Lycka till!

Hvitfeldtsgatan 12: Vitpigmenterade golv behandlade med hårdvaxolja
Hvitfeldtsgatan 12: Knoppar i mässing
Hvitfeldtsgatan 12: Strömbrytare i bakelit
Fjärde långgatan 2: Platsbyggt kök från golv till tak
Fjärde långgatan 2: Platsbyggd bokhylla

Tänk att det redan är december! I förra veckan kom vi i riktig julstämning här på Alvhem med glögg-mingel, pepparkaksbak och julpyssel. Gästerna frossade bland nyheterna i butiken och inhandlade härliga klappar i alla dess storlekar. Granen är dekorerad och alla ljusen tända. På spotify rullar Weeping Willows nya julalbum som vi alla tassar i takt till. Det är allt rätt mysigt med dessa kalla månader ändå... och idag börjar nedräkningen, tjugofyra dagar kvar till julafton! 

Stort tack till alla som kom och minglade med oss och tack även till Rizwan från Quarter Studios som förevigade kvällen för oss.

Ps. Missa inte 2014 års julklappskalender från Alvhem med tjugofyra tips på fina klappar!

 

 

Här kommer lite inspiration, knappt en månad kvar till jul!

Om det är något vi, och våra kunder, går igång på så är det kakelugnar. Tyvärr var det många kakelugnar som revs ut och murades igen under åren då elen och oljan var billig och det ansågs vara omodernt att elda. I flera av fastigheterna vi jobbar i står kakelugnarna kvar och utgör en fantastisk utsmyckning av hemmet och en riktig atmosfärhöjare. De som inte är i bruk brukar oftast användas som fantastiska ljusstakar modell större med hjälp av några blockljus. Och i de bostäder där kakelugnen fortfarande är i bruk används de flitigt, det kan vi intyga!

Om du är sugen på att installera en kakelugn, fabriksny eller om du köpt en nedmonterad gammal, är det lite saker du måste kontrollera först;

Först och främst ska du kontakta styrelsen i din förening. Sedan måste skorstenen provtryckas av en sotare som avgör om den befintliga skorstenen är godkänd för att användas. Skulle den inte vara det finns det två sätt att åtgärda detta; glidgjuta rökkanalerna eller genom att dra ner slangar i de befintliga kanalerna. Prismässigt skiljer det inte så mycket mellan de två alternativen. Man får enligt spisåterförsäljare vi pratat med betala ungefär 1000-1500 kr/m. Återförsäljaren kan dessutom hjälpa dig att lämna in den bygganmälan till kommunen som behövs om man installerar en helt ny eldstad med tillhörande rökkanaler.

Det är idag inte godkänt med en gemensam rökkanal för samtliga lägenheter utan alla måste ha en separat kanal för att undvika gas-, rök, och brandspridning.

Våra vänner på Gysinge centrum för byggnadsvård kan allt som behöver kunnas om kakelugnar och säljer dessutom begagnade nedmonterade kakelugnar med tillbehör. Källa: Handbok no9, Gysing centrum för bggnadsvård.

Kakelugnen uppfanns för över 250 år sedan och går ut på att värme från eldningen sprids via ett uppmurat kanalsystem. Tegel, lerbruk och kakel är tre komponenter en bra kakelugn ska innehålla. Att just lerbruk används är för att det är lite mjuk och kan således svälla och krympa av värmen utan att kakelugnen spricker.

Hvitfeldtsgatan 1, Kungshöjd. Denna vackra sekelskiftesdröm rymmer hela två kakelugnar.

Just nu i butiken har vi många fina inredningsdetaljer för ett grafiskt stiluttryck med fotokonst i svart-vitt, textiltryckt typografi och snidade miniatyrstolar i kombination med glas och skimrande detaljer i metall. Perfekt för att förgylla det egna hemmet eller som julklappar!

Tavlan ’Girl on Fixie’ kommer från House of Beatniks och kostar 999 kr i strl 70x100, 699 kr i strl 50x70 och 349 kr i strl 30x40, exkl. ram. Härligt fotografi med starka kontraster i svart-vitt, tål att exponeras i storformat. Tillbringaren i glas kommer från Madam Stoltz och kostar 250 kr. Vacker och praktisk att servera glöggen i eller varför inte en vacker amaryllis? Stolarna från House Doctor kostar 95 kr styck och är fina ensamma eller tillsammans i ett stilleben. Varför inte ställa en liten kruka med ’plättar i luften’ på eller drapera med dina fina smycken?

Glasvaserna i miniatyr kostar 75 kr och 95 kr styck och kommer även de från Madam Stoltz. Diskhanddukarna från Designletters med Arne Jacobsen typografi, 2 st för 149 kr, är perfekta för julens alla julklappslekar - men nästan för snygga för disken… Etch ljuslykta från Tom Dixon ger det finaste ljuset i dessa mörka tider. Pris 560 kr.

Varmt välkommen in till vår butik på Olivedalsgatan - kaffet är nymalet och julklapparna redo att slås in!

Ett nytt hem är för de flesta det viktigaste köpet, och förmodligen det största, så det är inte konstigt att vi har höga krav på vår blivande bostad. Beroende på livsstil så har vi ju också olika kriterier, t ex så är kanske hiss ett måste för en småbarnsfamilj medan parkeringsmöjligheter är a och o för den som är beroende av bil. Men är det något som knyter samman just våra köpare, en gemensam nämnare som gör att kunderna fullkomligt förälskar sig i de hem Alvhem förmedlar, så är det just; charm och karaktär.  

Ibland är det svårt att sätta fingret på men ofta handlar det om väl bevarade äldre fastigheter, originaldetaljer och gediget hantverk. Det kan vara den där magiska känslan som infinner sig när det vackra brädgolvet badar i ljus från de stora originalfönstren. Känslan av att bostaden har en själ. Det är det som vi själva hänförs av, äldre fastigheter med en historia att berätta och avtryck från en svunnen tid. Intressant är att just nu på Hemnet ligger ’spökhus’ högt upp bland sökkriterierna, en ökande trend för förfallna fastigheter med ett historiskt eller mystiskt förflutet. 

- 'Just charm och karaktär är absolut viktigt för många som söker bostad. Och hus som kan beskrivas som spökhus har ju alltid en stark karaktär. Att huset har en egen historia är något som många efterfrågar', säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

De vanligaste frågorna från Alvhems spekulanter handlar just om väl bevarade originaldetaljer såsom stuckaturer, pardörrar och originalfönster. Ligger det plankgolv under plastmattan? Är kakelugnen fungerande, om inte går det att få den i bruk? Samt finns det dolda öppningar i väggarna mellan rummen ?

Spöken är inget vi på Alvhem kan lova våra köpare men förutsättningen, för att vi ska ta på oss uppdraget och ansvaret att förmedla ett hem från en säljare till en köpare, är alltid just charm och karaktär. Vi är bäst på att förmedla hem som vi själva skulle vilja bo i. 

Se nedan ett urval av drömhem som vi förmedlat under åren. Se även filmen om Alvhem där vi delar med oss av vår vision och det som gör oss unika som fastighetsmäklare.

Fjärde Långgatan 2
Majorsgatan 5
Fjärde Långgatan 18
Kastellgatan 20
Hvitfeldtsgatan 1

Bland butikens nykomlingar hittar vi många vackra produkter i olika typer av metall från skandinaviska formgivare. Vackra silverfärgade smycken från Pieces of Poetry, krukor i mässing från H. Skjalm P och både praktiska och snygga upphängningsanordningar från Madame Stoltz.

Piece of Poetry’s smycken ger ett minst sagt krispigt och vackert inslag i butiken med utsökt, ljuvlig design och ett enkelt, rent stiluttryck. Det svenska smyckesmärket grundades av två systrar som delar en passion för mode, design och arkitektur. Märket arbetar med tidlösa material så som sten, trä, läder, mässing, guld och silver.

Madam Stoltz produkter är både praktiska och snygga. Med kreativitet, en hög dos fantasi och ett äventyrligt sinne tillsammans med en förkärlek för den Asiatiska livvstilen drivs Madame Stoltz av äkta paret från Bornholm. 

H. Skjalm P presenterar rustik design och produkter utöver det vanliga. Märket står för nyskapande design skapad i naturmaterial av hög kvalitet och med en skandinavisk look. Köpenhamnaren Hagbarth Skjalm Petersen hade alltid gått sina egna vägar och det 60 år gamla märket har utvecklats till en högt ansedd verksamhet inom interiör och brukskonst.

Sköna smycken och inredningsdetaljer från Madam Stoltz, Pieces of Poetry & H. Skjalm P

Äntligen kan vi visa vår nya film! 

Med denna film vill vi göra ett försök att visa just hur annorlunda vi är som företag inom en rätt så traditionell bransch och vi vill lyfta fram människorna som ligger bakom detta unika koncept. För att förmedla den passion och känsla som genomsyrar vårt arbete har vi anlitat en mycket talangfull man och det är med stolthet som vi nu presenterar vår nya film – vi hoppas ni uppskattar den.

Mannen bakom kameran heter Rizwan Rehmtulla, ägare till företaget Quarter Studios - en nyfiken eldsjäl med många järn i elden.

’Det roligaste jag vet är att fantisera, spåna på en idé och sedan få förverkliga den. Och jag är otroligt intresserad av människan och dennes sätt att tänka’ säger Rizwan.

Vad var viktigt i skapandet av Alvhem-filmen?

’Nyckeln till en bra film är samtalet om vad man vill uppnå. De inledande diskussionerna med gänget på Alvhem är således vad som lade grunden för filmen’, säger Rizwan. 

’Alvhem har ett tydligt bildspråk med mycket ljus, kort skärpedjup och attraktiva miljöer men det som jag framförallt vill förmedla i filmen är upplevelsen man som kund bjuds på. Det är engagemanget, passionen och en gedigen, inkluderande ’vi’-känsla genom hela processen som kommer fram.

’Det är alltså inte vad man säger eller visar, utan känslan som förmedlas som är det viktiga. För mig är därför de korta sekvenserna, små glimtar med täta bilder av rinnande vatten eller lilla Astrid som leker i förgrunden som är själva kärnan i filmen’, fortsätter Rizwan.’Tittaren får uppleva något lite mer personligt när Sandra och Nils berättar om sin dröm som blev verklighet’. 

Det är tydligt att Rizwan tycker om att förmedla berättelser som berör, något som började redan i barndomen.

’Jag kommer från en familj där vi älskar att berätta historier och vi tittade mycket på Bollywoodfilmer vilket jag tror har gett en bra grund i dramaturgi. Filmerna är som ett fyrverkeri av känslostormar ordnat i en tydlig struktur och flöde’.

Förutom att göra film arbetar Rizwan, med projektet One Life Only, då även som föreläsare och samtalscoach, något han började med efter sin pilgrimsvandring i Spanien (Camino de Santiago) 2008. När han började berätta för andra om sin inre resa ledde det ena till det andra och på den vägen är det.

Just nu är Rizwan aktuell med en boktrailer för ’Dimmornas Folk’, premiär 15 november och han har även gjort all bakomfilm för den nya Jönssonligan, Den perfekta stöten, som har premiär i december. Quarter Studios gör även bröllopsfilmer, CV-filmer och företagsfilmer.

Sista frågan Rizwan, vad sker härnäst? Har du något drömprojekt?

’Jag skulle gärna göra en dramafilm men är också intresserad av att spela in en dokumentär. Idag avhumaniseras en del grupper i samhället och världen. Helst vill jag skildra människor som är utsatta för att återge deras hopp, drömmar, öden och humor. Ja, kort sagt deras mänsklighet. Vi är helt enkelt mer lika än olika.’

Se Alvhem-filmen här och på vår hemsida alvhemmakleri.se

Alvhem-filmen och mannen bakom kameran, Rizwan Rehmtulla

Sidor